חיזוק שדה הטיפול בנפגעות ונפגעי טראומה מינית

במוקד העשייה

מתוך מחויבות לקידום חברה בריאה וצודקת בישראל, בחרנו בקרן גנדיר להתמקד בתחום הטיפול בטראומה מינית והשלכותיה. בחירה זו נובעת מההכרה בהיקף התופעה ובהשפעתה על כלל היבטי החיים של הנפגעות.ים, ועל החברה כולה.
בתוך כך, בחרנו להתמקד בחיזוק החוסן של צוותים המטפלים בנפגעות.ים מעל גיל 18 (רובם נפגעו בילדות) בשירות הציבורי ובמגזר השלישי בישראל. אנו מאמינים כי מטפלות.ים אלו ממלאים תפקיד חשוב בשמירת החוסן שלנו כחברה: הידיעה שיש מי שמוכנים להיות עדים ולהכיל את הבלתי ניתן להכלה, לטפל בפצעים ובפצועים.ות, היא ידיעה יקרה ומשאב חשוב עבור החברה כולה.
בשל העבודה האינטנסיבית והעומס הרגשי בתחום זה, נדרשת תמיכה מתמשכת במטפלים, שתאפשר להם להמשיך ולהעניק סיוע איכותי לאלו הזקוקים לכך, תוך שמירה על איזון בין האישי למקצועי וצמצום תופעות של שחיקה וטראומה משנית. לכן, הקרן משקיעה במהלכים שמטרתם שימור וחיזוק החוסן של מטפלות.ים, תוך שיתוף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים במשרדי הממשלה ובמגזר השלישי.
לצד זאת פועלת הקרן לקידום מערכת בריאות מותאמת טראומה, במטרה לאפשר לכל אדם לממש את זכותו לקבל שירותי בריאות מיטביים, מתוך התחשבות בטראומה שברקע ובהשפעותיה על חייו, והבנה של צרכיו הייחודיים.

החיבור שלנו לתחום

את פעילות הקרן בתחום מובילה דריה יובל עזורי, חברת הנהלת הקרן.

דריה מספרת:

"החיבור שלי לתחום נובע מניסיוני המקצועי כעובדת סוציאלית קלינית בתחום בריאות הנפש, ומההבנה שפגיעות מיניות וטראומות מוקדמות ממלאות תפקיד מרכזי בהתפתחותם של קשיים נפשיים ותפקודיים נרחבים.
ההתמקדות בצוותים המטפלים נובעת מהרצון להשקיע משאבים באופן אפקטיבי ולייצר אדוות של השפעה. אני מאמינה שתמיכה במטפלים, שעובדים מתוך תחושת שליחות, ולא פעם מוכנים לשלם מחירים אישיים ומשפחתיים, תתרום ליכולתם להחזיק מעמד לאורך זמן בעבודה זו, ולתת טיפול יציב וטוב יותר למי שזקוקים לו".

תמיכות

מתוך אמונה בחיזוק ארגוני החברה האזרחית, הקרן תמכה מאז הקמתה במיזמים, תוכניות וארגונים רבים בפריסה ארצית. התמיכות בתחום זה מופנות לשותפויות, ארגוני חברה אזרחית ויחידות בשירות הציבורי הפועלים לחיזוק החוסן של מטפלות.ים בטראומה מינית ולקידום מערכת בריאות מותאמת טראומה. הקרן דוגלת בעקרונות של שותפות, למידה וחדשנות, שבאים לידי ביטוי בפעולותיה.

פורום מבט – לקידום מערכת בריאות מותאמת טראומה

הפורום הוקם ביוני 2023 ביוזמת היפ"ם (החברה הישראלית לקידום אבחון, טיפול ומניעה של פגיעה מינית) ובשיתוף ארגוני חברה אזרחית מובילים וגורמים באקדמיה ובמערכת הבריאות. מטרת הפורום לקדם את הפיכת מערכת הבריאות למערכת מותאמת טראומה, כזו שפועלת אקטיבית ליצירת סביבה בטוחה עבור כל מי שבתוכה, להפחתת המרכיבים המשחזרים או יוצרים טראומה בעת המפגש הרפואי ולמניעת טראומטיזציה משנית ושחיקה אצל הצוות. הפורום פועל במספר אפיקים, וביניהם העלאת מודעות לנושא, פיתוח ידע ופרקטיקות בתחום, מחקר וקידום מדיניות תומכת.

מרכז סיוע השרון
שיחת נפש

מרכז סיוע השרון מעניק סיוע ותמיכה רגשית לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית והסובבים אותן. המרכז מציע מגוון שירותים, כולל קו סיוע טלפוני וצ'אט, קבוצות תמיכה, סיוע משפטי, תמיכה קהילתית, פעילות בחינוך הפורמלי ובלתי פורמלי והכשרות לאנשי מקצוע.
בשנת 2024 הוקם במרכז קו 'שיחת נפש' – קו סיוע חדשני לנשות ואנשי מקצוע העובדים עם נפגעות ונפגעי טראומה מינית, וכתוצאה מכך חשופים לעומס רגשי, שחיקה וטראומה משנית. הקו הוא מרחב בטוח לשיתוף ולהקלת המשא הרגשי, שמאפשר למטפלים לחזור לאיזון ולשמור על רווחתם בהקשר האישי והמקצועי.

קרן בריאה
חממת בוראות שלב ב' וקהילת בוגרות החממה

קרן בריאה היא עמותה לקידום בריאות נשים בישראל. העמותה שמה לה למטרה לשפר את איכות הטיפול הרפואי והשירותים הרפואיים הניתנים לנשים, להעלות מודעות לנושאים הקשורים לבריאות נשים, ולתמוך במחקר ופיתוח וכן במיזמים חברתיים בתחום זה.
חממת בוראות של קרן בריאה היא תוכנית הזנק למיזמים חדשניים המקדמים בריאות נשים במערכת הבריאות. החממה מספקת למשתתפות.ים ליווי מקצועי ומאפשרת להם לפתח את המיזמים ולהרחיב את תחום השפעתם.
קרן גנדיר תומכת בהקמת קהילת בוגרות החממה ובשלב ב' של החממה, שאליו נבחרים מיזמים שסיימו את שלב א', ויש להם יכולת להגדיל את מעגל ההשפעה ולפתח תוכניות בנות־קיימא במערכת הבריאות.

מיזם קווים אדומים וקרן קווים לשינוי

מיזם קווים אדומים הוא מהלך של קולקטיב אימפקט, בו שותפים מעל 100 ארגונים (ציבוריים, חברתיים ועסקיים), הפועלים יחד למניעת אלימות בזוגיות בישראל. היוזמה שמה דגש על פעולות מניעה, איתור מוקדם והפנייה טיפול מותאמות למגוון הקהילות בישראל, להגברה משמעותית של המודעות הציבורית והעיסוק הציבורי בתופעה, תוך שיתוף פעולה בין כלל הגורמים הרלוונטיים.
קרן קווים לשינוי, היא שותפות פילנתרופית, שהוקמה על ידי קרנות השותפות בקווים אדומים, לקידום מיזמים המתרכזים במניעה של אלימות בזוגיות ובאיתור מוקדם שלה.

גשר לנפש – אג"ח חברתית

אג״ח חברתית במודל תשלום עבור תוצאות, לקידום בריאות הנפש בקהילה, בהובלת קבוצת SFI. מטרת האג״ח היא לפתח שירות מתקדם של טיפול בית לאנשים עם התמודדות נפשית חמורה (SMI), אשר יתרום לשיפור ואיזון מצבם הנפשי והגופני, יקדם מיצוי זכויות, יעזור בחיבור לשירותי שיקום, וכן יצמצם את כמות ימי האשפוז ומספר האשפוזים במחלקות הפסיכיאטריות והכלליות.

ליצירת קשר: אפרת בנימין, מנהלת תוכניות, efrat.b@gandyr.com