עירוניות ואקלים

במוקד העשייה

קרן גנדיר משקיעה בקידום מהלכי מיטיגציה ואדפטציה בתחום האקלים, עם דגש מיוחד על האוכלוסייה הבדואית בנגב. במקביל ובאותו הקשר, הקרן מקדמת מהלכים שנועדו להבטיח הטמעת עקרונות של עירוניות מיטיבה, ובהם: חיבוריות, קהילתיות, הכלה, קיימות, פיתוח כלכלה מקומית וגישה לשירותים. פעילות הקרן נמצאת בהצטלבות שבין התחומים, ברוח יעדי האו"ם לפיתוח בר־קיימא (SDGs), ונעה בין מהלכים ברמה הארצית לפיתוח מודלים מקומיים המשלבים בין פעילות עסקית לחברתית.

החיבור שלנו לתחום

תחום עירוניות ואקלים החל לצמוח בקרן גנדיר בשנת 2023, בעקבות עיסוק רב־שנים של בני הזוג נעה ויואב מעוז בנושאים אלה. דרך פרוסיד, חברת ההשקעות המשפחתית, הם מנהלים השקעות אימפקט ואחזקות פיננסיות וריאליות בתחומים אלה, בישראל וברחבי העולם. ההשקעות הפוטנציאליות בתיק ההשקעות של פרוסיד נבחנות דרך עדשות חברתיות וסביבתיות. בנוסף, פרוסיד שותפה בחברות בתחום אנרגיה מתחדשת ונדל"ן. הפעילות העסקית והפעילות הפילנתרופית של נעה ויואב חולקות ייעוד משותף, ושני הערוצים משלימים ומשתלבים זה בזה, ויוצרים יחדיו אימפקט מצרפי. במדינת ישראל, בה יש סוגיות בוערות רבות, תחום האקלים נדחק לשוליים ולא זוכה לרמת הקשב הראויה לו. לכן אנו פועלים לקידום הנושא והעלאתו לסדר היום.

תמיכות

מתוך אמונה בחיזוק ארגוני החברה האזרחית, הקרן תמכה מאז הקמתה במאות מיזמים, תוכניות וארגונים בפריסה ארצית. התמיכות בתחום זה מופנות בעיקר לארגוני חברה אזרחית הפועלים בתחום של עירוניות ואקלים. הקרן תומכת בפיתוח וחיזוק התשתיות של ארגונים אלה, וכן בתוכניות חדשניות שהם מפתחים. הקרן דוגלת בעקרונות של שותפות, למידה וחדשנות, שבאים לידי ביטוי בפעולותיה.

קרן פ.א.י

קרן פ.א.י (פעולה אקלימית בישראל) היא שותפות פילנתרופית שהוקמה בשנת 2023 במטרה לקדם מהלכים ופתרונות להפחתת פליטות של גזי חממה בישראל, תוך יצירת שינויים מערכתיים בני־קיימא. אסטרטגיית הפעולה של הקרן כוללת טיפוח שיתופי פעולה פנים־מגזריים ורב־מגזריים, שילוב של מגוון כלים וערוצי פעולה, והנעת תהליכים מבוססי מדע ומחקר. קרן גנדיר היא חברה מייסדת בשותפות הפילנתרופית מיום היווסדה.

דרור נווה מדבר

בית הספר האקו־טכנולוגי דרור נווה מדבר הוקם בספטמבר 2023 בידי רשת דרור בתי חינוך. בית הספר, שהוקם ביישוב אבו קרינאת שבמועצה האזורית נווה מדבר, הוא תיכון על־אזורי מקצועי, ובו לומדים נערים ונערות מ־15 יישובים בדואיים בנגב. מגמת הלימודים המרכזית בבית הספר היא "פיתוח משאבי מדבר", בליווי מכון ערבה. המגמה מתמקדת בהכשרה מקצועית בתחומי הסביבה השונים – אנרגיה מתחדשת, טיפול במים, אקו־חקלאות, אקלים ופסולת.
בשנת 2022 הוקם באבו קרינאת מיזם של חברת מרום אנרגיה (בבעלות פרוסיד) לייצור חשמל סולארי, המהווה מקור הכנסה יציב למשפחות המקומיות.
קרן גנדיר תומכת במגמת פיתוח משאבי מדבר כמהלך פילנתרופי משלים לפעילות העסקית, למען יצירת הזדמנויות כלכליות, חברתיות וחינוכיות עבור הקהילה הבדואית באזור.

שולחן עגול לשינוי מדיניות בנושא התחדשות עירונית

שולחן עגול רב־מגזרי בנושא התחדשות עירונית קהילתית ומקיימת, בהובלת עמותת ארץעיר וארגון עיקר העיר. הוא הוקם במטרה להשפיע על שינוי מדיניות שתוביל להטמעת היבטים חברתיים וסביבתיים בתהליכי התחדשות עירונית תוך הסתכלות רחבה על השכונות, ולקדם מודלים כלכליים המאפשרים התחדשות מחוץ לאזורי הביקוש. בשולחן לוקחים חלק נציגים מכלל הסקטורים הנוגעים להתחדשות עירונית: משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, יזמים, חברות נדל"ן, גופי ייעוץ חברתי וסביבתי, גופי מימון, חברה אזרחית ואקדמיה. לצד קרנות פילנתרופיות נוספות, קרן גנדיר היא שותפה מממנת של השולחן הרב־מגזרי מיום היווסדו.

הכלי להערכת אימפקט של מיזמי התחדשות עירונית

הכלי להערכת אימפקט של מיזמי התחדשות עירונית פותח בידי מרכז הגר – תוכנית קרסו למחקר ופיתוח דיור חברתי וקבוצת SFI, במימון משותף של קרן אדמונד דה רוטשילד ופרוסיד. הכלי מודד את התועלות החברתיות והסביבתיות של מיזמי התחדשות עירונית, במטרה לעודד משקיעים, יזמים, רשויות מקומיות וגופי ממשלה לקדם מיזמים של התחדשות עירונית המתייחסים להיבטים חברתיים וסביבתיים. קרן גנדיר תומכת בפיתוח הכלי למדידת אימפקט של מיזמי התחדשות עירונית ובתהליך הטמעתו.

מרחב שוק תלפיות בשכונת הדר, חיפה

פרוסיד היא שותפה־מנהלת בקרן הדרים – קרן השקעות אימפקט להתחדשות עירונית. קרן הדרים מיישמת מודל לפיתוח פיזי לצד יצירת אימפקט חברתי וסביבתי בשכונות שבהן יזמים ומשקיעים מגלים בדרך כלל עניין מועט בלבד, עקב היעדר כדאיות כלכלית. שכונת הדר בחיפה היא המיזם הראשון שבו מיושם מודל הפעולה של הקרן, ובו נצברים הכלים והניסיון הנדרשים לפיתוח מיזמים דומים בשכונות נוספות ברחבי הארץ.

תוכנית ArtBay

תוכנית ArtBay (בהובלת עמותת ארץעיר ובשותפות עם קרן ברכה), שצמחה ב־2024, נועדה לעודד אמנים להישאר ולפעול במרחב שוק תלפיות, לתמוך בפעילויות אמנות ותרבות במרחב ככלי לחיזוק קהילתיות ורקימת חיבורים בין קבוצות אוכלוסייה שונות, ולגבש מודל מקומי למיתוג המרחב כרובע האמנות של חיפה.

הנביאים – בית ספר לאמנות

הנביאים – בית ספר לאמנות: בית הספר, המשתייך לרשת היזמים של ארץעיר, הוקם ב־2016 ופועל כקואופרטיב של אמנים המתגוררים, יוצרים ומלמדים בשכונה. נערכים בו אירועי תרבות לצד קורסים, סדנאות ושיעורים לפיתוח קריירה אומנותית ומיומנויות יצירה. בית הספר גם מאפשר לאמנים לשכור חללי עבודה פרטיים ושיתופיים בעלות מוזלת.

מקום לשירה

מקום לשירה: מוסד תרבותי וחינוכי לקידום השירה והספרות בישראל, הוצאת ספרים ובית לכותבים ולכותבות, המקיים מופעי ספרות, פסטיבלי שירה וסדנאות כתיבה מגוונות. המרכז החיפאי של מקום לשירה, שהוקם בשנת 2019, הוא בית לקהילה הספרותית בצפון – יוצרים מקומיים ושוחרי תרבות גם יחד.

העירה

"העירה" היא עמותה שמטרתה לקדם, ליזום ולפתח מרחבים ציבוריים תוססים וברי קיימא, באמצעות שיתוף פעולה עם רשויות מקומיות ומחזיקי עניין. הארגון מתמקד בהתמודדות עם אתגרי שינוי האקלים והציפוף העירוני על ידי התערבויות במרחב הציבורי. "העירה" פועלת במודל של תכנית למידה מבוססת עשייה, שבה הצוות העירוני לומד ומתנסה בקיימות עירונית ובכלים ליישומה. המתודולוגיה של הארגון משלבת שלושה מעגלי עשייה – פיזי, ארגוני וקהילתי – יחד עם עשרה עקרונות לפיתוח עירוני בר קיימא, במטרה ליצור מרחבים ציבוריים מיטיבים בערים. קרן גנדיר תומכת בתשתיות הארגוניות של העמותה.

מוסללה

מוסללה היא עמותה ירושלמית פורצת דרך, הפועלת במפגש שבין אמנות, אקולוגיה, חינוך וקהילה. העמותה מחיה מרחבים עירוניים מוזנחים והופכת אותם למוקדי יצירה, שייכות והתחדשות. מהפכת הגגות של מוסללה (דרך "ארגון-גג") מציעה מודל שימוש חדש לגגות עירוניים כמרחבים ירוקים, קהילתיים ומקיימים. לאחר הצלחות בירושלים, התוכנית מתרחבת בימים אלו לרשויות נוספות בארץ. קרן גנדיר תומכת בארגון-גג.

מרכז השל לקיימות

מרכז השל לקיימות מפתח ומיישם את חזון הקיימות – חברה צודקת ומלוכדת, כלכלה חסונה ודמוקרטית, וסביבה יצרנית ובריאה לכל תושביה. המרכז מחבר בין ידע רעיוני לידע מעשי, מפיץ את רעיון הקיימות בדרכים יצירתיות, ומלווה סוכני שינוי מכל המגזרים לקידום תהליכי עומק משמעותיים ברחבי ישראל. תוכנית העמיתים של מרכז השל היא תוכנית המנהיגות הוותיקה והמובילה בישראל בתחום הקיימות. מזה יותר מ-25 שנה, היא פועלת לטפח מנהיגות מעורבת ולחולל שינוי במציאות הישראלית בתחומי הסביבה, החברה והכלכלה. קרן גנדיר תומכת בפיתוח האסטרטגי של תכנית העמיתים.